Skip to content

Standdaarbuiten

Groen dorp aan de Mark

Het dorp Standdaarbuiten ontstond na de Sint-Elisabethsvloed in 1421, toen zich nieuw land in het water begon af te tekenen. Op oude kaarten uit de tweede helft van de 15de eeuw werd deze zandbank beschreven als het ‘Stantderbuyten’. In Standdaarbuiten heerst nog een echt dorpsgevoel. Het dorp ligt aan rivier de Mark waarop tijdens de zomermaanden vele waterliefhebbers varen.

Carnaval in het Zwammegat

Hoewel het dorp slechts 2000 inwoners telt, is dat tijdens het jaarlijkse carnaval wel anders. Gedurende dit feest trekt het dorp, dan het Zwammegat genoemd, het tiendubbele aan bezoekers. Standdaarbuiten is beroemd op de prachtig verlichte optocht. Die gezelligheid gaat nog verder tijdens de jaarlijkse dorpsweek waar een week lang activiteiten worden gehouden voor zowel jong als oud. Ter afsluiting van de week wordt er een jaarmarkt gehouden.

Bezoek de Persephone

Op de Markt bevinden zich het voormalig gemeentehuis en de Johannes de Doperkerk, die in de oorlog zijn spits kwijtraakte. Ook de Korenmolen genaamd Persephone is een bezichtiging waard. In deze molen is op de eerste verdieping een informatiecentrum over gierzwaluwen ingericht. In de molen zijn nestkastjes aangebracht waarin ze kunnen nestelen.

Vaar naar Oudenbosch

Op speciaal daarvoor aangewezen dagen vaart veerpont De Timberwolf van Standdaarbuiten naar het stadje Oudenbosch. Vaar mee met de pont naar de tijd waarin katholiek Brabant ontstond. Bezoek de basiliek van Oudenbosch en de Kapel St. Louis. De naam van het pontje verwijst naar de 104de Infanteriedivisie The Timberwolves die in 1944 Standdaarbuiten heeft bevrijd.