Waar ben je naar op zoek?


Waar ben je naar op zoek?


Cycle route Timberwolf

35,5 km

Treed in het spoor van de de ‘Timberwolf’, de Amerikaanse 104de Infanteriedivisie die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de Brabantse Westhoek bevrijdde in november 1944.

Stap op je fiets op de Markt in Standdaarbuiten. Eenmaal onderweg kom je al snel in buurtschap de Schans. Hier bliezen de Amerikaanse bevrijders de brug over de Mark op en begonnen ze met het zuiveren van dit gebied ten zuiden van de Mark.

Een stuk verder, aan de Noordhoekse dijk richting knooppunt 34, staat de St. Joseph Kerk waar de dorpelingen schuilden tijdens het overweldigende oorlogslawaai in november ’44. Na de bevrijding was Noordhoek één grote ruïne.

Centrum-Zevenbergen in puin

Vanuit Noordhoek trokken de Amerikaanse geallieerden richting de provinciale weg Klundert-Zevenbergen. Ook jij volgt deze route en fietst vervolgens verder richting het Zevenbergse centrum.

Zowel in 1940 als in de herfst 1944 had dit centrum het zwaar te verduren. De gotische St. Catharinakerk is het enige monument dat de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft en is zeker jouw bezoek waard.

Herdenkingspanelen

Dicht bij de huidige rotonde tussen knooppunt 37 en 41 is zowel een Boulton Paul Defiant van de RAF (1940) als een Wellington bommenwerper (1942) gecrasht. Het herdenkingspaneel bij de rotonde vertelt je hierover meer.

Verderop crashten in 1940 Fokker G-1 en in 1944 een Noorse Spitfire. Ook op die locaties vind je herdenkingspanelen.

Timberwolf mozaïek

Net voorbij knooppunt 13 staat gemeenschapshuis ‘t Sandt. Op de zijkant van dit huis is een mozaïek aangebracht ter herinnering aan de 278 gesneuvelde militairen en de honderden gewonden van de Timberwolf-divisie.

Het mozaïek bestaat uit een ‘drie-vingerig’ embleem met daarin het logo van de divisie. Die drie ‘vingers’ stellen de bevrijdingsroutes voor in Holland van de drie regimenten van de 104de Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. De bol daarboven stelt het kwaad voor dat Standdaarbuiten in een wurggreep hield en dat werd gegrepen door de bevrijdende ‘vingers’.

Ook het dorp Standdaarbuiten liep veel schade op tijdens de bevrijding in november 1944.